Merk, geschiedenis & toekomst

Met meer dan 500.000 installaties en meer dan 20 jaar ervaring in web ontwikkeling, is TYPO3 CMS het meest gebruikte Enterprise Web Content Management Systeem - dit zorgt voor een sterke basis voor websites, intranetten en mobiele web applicaties over de hele wereld.

> 500.000 installaties

> 20 jaar ervaring

websites intranet mobiel

Over het merk

Beginnend met kleine websites voor bedrijven en non-profit organisaties, tot grote meertalige portals voor wereldwijde ondernemingen, voorziet TYPO3 in moderne content management oplossingen. Dit altijd met een focus op de huidige eisen van zowel bedrijven als openbare instellingen.

Met zijn open source, kosteloze licentie aanpak is TYPO3 ook bijzonder interessant voor kleine en middelgrote ondernemingen en gemeenten, waar de opstartkosten en de lopende kosten voor licentie systemen onbetaalbaar kunnen zijn.

TYPO3 laat gebruikers of website beheerders hun websites verder ontwikkelen met behulp van een stabiel framework. Het laat ze elke vorm van content naar meerdere apparaten publiceren. Als onderdeel van de ontwikkeling van een TYPO3 website kan de ontwikkelaar rekenen op een sterke gemeenschap van meer dan 20.000 leden en meer dan 7.000 modules die bijna onbeperkte mogelijkheden bieden.

Het begin

De eerste versies van TYPO3 werden ontwikkeld tussen 1997 en 1999 door Kasper Skårhøj uit Denemarken, voordat ze uitgebracht werden als publieke beta in 2000.

In 2001 en 2002 werd het systeem in eerste instantie ontwikkeld door Kasper en kreeg het al vroeg aandacht van de vakpers. Ook in 2001 werd TYPO3 open source onder de GPL en is sindsdien ontwikkeld door een gestaag toenemend aantal ontwikkelaars.

In het voorjaar van 2002, met de release van versie 3.0, werd de bèta-status opgeheven en in november van hetzelfde jaar werd TYPO3 3.5 gepubliceerd. Binnen deze release introduceerden we de Extension Manager, welke TYPO3 ontwikkelaars in staat stelt om extensies/modules te delen. Deze vervullen een verscheidenheid van taken en toepassingen.

TYPO3 wordt de enterprise oplossing

In 2006 werd een nieuwe mijlpaal bereikt met de release van TYPO3 4.0. TYPO3 kreeg een verbeterde gebruikersinterface en de feature set mag vanaf nu worden beschouwd als een Enterprise content management systeem, gebruikt in complexe projecten in een breed scala van bedrijven en zakelijke instellingen.

 

LTS ondersteuning en overheidspakket

In het begin van 2011, vlak voor versie 4.5, werd er voor de eerste keer een "LTS" versie gepubliceerd. "LTS" staat voor "Long Term Support/ondersteuning voor lange termijn" en behelst beveiligd onderhoud en ondersteuning in de vorm van (veiligheids)updates voor drie jaar na de eerste publicatie.

De ontwikkeling van het TYPO3 overheidspakket werd mede ondersteund door de BLE in Duitsland (federaal ministerie van Landbouw en Voeding) en was een prima uitgangspunt voor ontwikkelaars die werken aan overheids- en goede doelen projecten.

TYPO3 6.0 - toekomstbestendig, kwaliteit en de cloud

In november 2012 werd versie 6.0 van TYPO3 uitgebracht. TYPO3 6.0 maakt het mogelijk om volledige cloud storage diensten (zoals Amazon S3, DropBox, ownCloud, WebDav, en nog veel meer) te integreren in het CMS. Met de introductie van de "File Abstraction Layer" (FAL) kan TYPO3 nu gebruik maken van bestanden die niet alleen op een lokale web server worden opgeslagen, maar ook opgeslagen in bijna elke cloud service.

Door middel van deze "File Abstraction Layer" worden bestanden die meerdere malen gebruikt worden op een website niet langer meerdere keren gekopieerd per keer, maar nu alleen nog maar naar verwezen. Tegelijkertijd kunnen bestanden worden bijgewerkt met elke meta informatie die je nodig hebt. Deze meta data wordt centraal beheerd en is dus beschikbaar op alle locaties waar de bestanden worden gebruikt, waardoor het werk van de redacteuren nog eenvoudiger wordt.

Tijdens de ontwikkeling van TYPO3 6.0 werd een bijzondere nadruk op het verbeteren van de kwaliteitsborging voor de programmacode gelegd. Met destijds meer dan 5.000 geautomatiseerde unit tests wordt nieuwe programmacode automatisch gecontroleerd op eventuele fouten. Ook het gebruik van PHP 5.3 namespaces is in de TYPO3 core verwerkt, waardoor deze up to date is met de nieuwste PHP werkwijzen.

TYPO3 6.2 - de volgende LTS, stabilisatie en eenvoudige migratie

Met versie 6.2 introduceerde de TYPO3 gemeenschap de tweede LTS (Long Term Support) release van TYPO3 CMS. Deze werd uitgebracht op 25 maart 2014 en zal gratis worden ondersteund door het TYPO3 Core Team tot maart 2017.

De nieuwe versie is gericht op stabiliteit en modernisering. Hiermee is het product concurrerend voor de komende jaren. De ontwikkeling is ook gericht op het motto "eenvoudige migratie" met de best mogelijke ondersteuning voor de gebruikers voor het upgraden van 4.5 tot 6.2 LTS.

Verder biedt TYPO3 6.2 LTS het genereren van responsive afbeeldingen, een voorbeeld weergave voor mobiel vriendelijke websites en applicaties. De 'File Abstraction Layer 2.0' en een compleet nieuwe management module voor thema's werden ook uitgebracht.

TYPO3 7 - De volgende generatie

In december 2014 werd TYPO3 versie 7 uitgebracht.

De nadruk werd gelegd op een algemene herziening van de backend en de optimalisering van de redacteurenervaring. Enorme essentiële delen van TYPO3 werden berwerkt om voor te bereiden op toekomstige uitdagingen. Met deze grote code opschoning kunnen we het systeem beknopt en gezond houden.

In november 2015 werd TYPO3 7.6 uitgebracht als een LTS-versie, met gratis ondersteuning tot november 2018.

TYPO3 8 - Kilometers vooruit

In maart 2016 is TYPO3 versie 8 gepubliceerd. Deze zal verder worden ontwikkeld in de richting van TYPO3 8 LTS in april 2017.

Deze versie is gericht op het vereenvoudigen van de implementatie en het beheer van cloud infrastructuren en ondersteunt redacteuren in het maken van responsieve websites. Het team werkt aan het uitbreiden van kernfuncties die redacteuren helpen bij het uitwerken van complexe scenario's op een gemakkelijk te begrijpen manier.

Als eerste Content Management Systeem die dit doet, maakt TYPO3 volledig gebruik van de verbeteringen in PHP7, wat zowel TYPO3 zelf evenals het PHP ecosysteem in het algemeen zal doen versnellen.

 

Feedback